YOĞUNLUK TESTİ
Bir maddenin birim hacminin kütlesi yoğunluğu ifade etmektedir. Hacmi bilinmeyen geosentetik bariyer maddeler için ise laboratuvarımızda TS EN ISO 1183-1 YÖNTEM A daldırma yöntemi uygulanmaktadır. Bu yöntem laboratuvarımızda hassas terazi, ve yoğunluğu bilinen daldırma sıvısı kullanılarak yapılmaktadır.
KARBON SİYAHI MİKTARI VE KÜL MİKTARI
Karbon siyahı miktarı TS ISO 6964 YÖNTEM A standardına uygun bir şekilde yapılmaktadır. Numunenin 550±50°C’de azot akımında 45 dakika süreyle pirolizi ve 900±25°C’de kalsinasyonu sonucu karbon siyahı miktarı ve kül miktarı tayini yapılır.
KÜTLESEL ERİYİK AKIŞ HIZI
MFR testi, belirli sıcaklık ve yükleme şartlarında, eriyik termoplastik malzemelerin kütlesel akış hızının (MFR) tayini için uygulanan işlemi kapsar. TS EN ISO 1133-1 standardına uygun şekilde laboratuvarımızda uygulanmaktadır.
OKSİDASYON İNDÜKSİYON SÜRESİ (OIT)
Numunenin saf azot akımı altında 200 dereceye kadar ısıtılması ve daha sonra 200 derece sabit sıcaklıkta oksijen akımı altında oksidasyonuna kadar geçen süre olarak tanımlanır. TS EN ISO 11357-1 TS EN ISO 11357-6 standartlarına uygun şekilde laboratuvarımızda uygulanmaktadır.
SHORE A SERTLİĞİ
Polimer malzemelerin sertlik değerini belirlemek için kullanılan yönteme Shore sertlik değeri denir. Polimerlerin, sertliğini ölçmek için laboratuvarımızda TS EN ISO 868 standardı kullanılmaktadır.
ÇEKME ÖZELLİKLERİNİN TAYİNİ
Malzemelerin sabit hız altında kopana kadar çekilmesi ile, akma anında çekme gerilmesi, çekme mukavemeti, %x uzamadaki çekme gerilmesi, kopma anındaki çekme gerilmesi, akma anında çekme uzaması, kopma anındaki çekme uzaması, çekme mukavemetinde çekme uzaması, kopma anında anma çekme uzaması değerleri tespit edilir. Laboratuvarımızda TS EN ISO 527-1, TS EN ISO 527-2, TS EN ISO 527-3 ve TS EN ISO 12311-2 standartları uygulanmaktadır.
DÜŞÜK SICAKLIKTA KATLANILABİLİRLİK
Numunenin düşük sıcaklığa maruz bırakıldıktan sonraki, katlanmaya karşı davranışının tayini için gerçekleştirilen deneydir. TS EN 495-5 standartına uygun şekilde laboratuvarımızda uygulanmaktadır.
CAMSI GEÇİŞ SICAKLIĞI
Polimerik malzemelerin temel ayırt edici özelliklerinden birisidir. Maddenin camsı özelliklerini kaybedip viskoz özellikler kazanmaya başladığı sıcaklık sınırıdır. TS EN ISO 11357-2 standartına uygun şekilde laboratuvarımızda uygulanmaktadır.
STATİK DELME TAYİNİ (CBR)
Numunenin delinme direncinin ölçülmesi amacı ile yapılan bu deney; düz uçlu bir piston yardımı ile üniversal test cihazında,numuneyi delmek için gereken kuvvet tespit edilir. TS EN ISO 12236 standardına uygun şekilde laboratuvarımızda uygulanır.
KRİSTALLENME VE ERİME SICAKLIĞI
Polimerlerin azot gazı akışı altında kontrollü bir sıcaklık programı uygulanması ile kristalleşme ve erime sıcaklığı ve entalpilerinin hesaplanması yöntemidir.TS EN ISO 11357-1 ve TS EN ISO 11357-3 laboratuvarımızda uygulanmaktadır.
BELİRTİLEN BASINÇLARDA KALINLIK TAYİNİ
2 kPa, 20 kPa, 200 kPa basınç altında geosentetiklerin kalınlığının ölçüldüğü deneydir. TS EN ISO 9863-1 Yöntem C ve Yöntem D ile TS EN 1849-2 standardlarına uygun şekilde laboratuvarımızda kalınlık ölçümleri yapılmaktadır.
SIVI GEÇİRGENLİĞİ TAYİNİ
Sıvı geçirgenliği tayini, sıvıları tutmak için tasarlanan ve üretilen bir geosentetik bariyerin, kararlı durumdaki sıvı akışını ölçmek için kullanılan bir yöntemdir. TS EN 14150 standardına uygun şekilde laboratuvarımızda uygulanmaktadır.
YIRTILMA MUKAVEMETİNİN TAYİNİ
Yırtılma mukavemeti; üniversal test cihazında sabit hızda test numunesinin yırtılma anındaki kuvveti olarak tanımlanır. Laboratuvarımızda TS ISO 34-1 ve TS EN 12310-2 standartlarına uygun olarak yapılmaktadır.
BOYUTSAL KARARLILIK
Plastik levhaların ısıtılmasından sonra boyutsal değişimin belirlenmesi için kullanılan bir deney yöntemidir. TS EN 1107-2 standardına uygun şekilde laboratuvarımızda uygulanmaktadır.
BİRİM ALAN KÜTLESİ
Numunenin 1 metrekaresinin ağırlığını belirlemek için yapılan bu deney, laboratuvarımızda TS EN 1849-2 standardına uygun olarak yapılmaktadır.
TS 3078-2 STANDARTLARINA UYGUN YAPILAN TESTLERİMİZ:
1-Yırtılma Direnci PVC su tutucu bant numunesinde TS ISO 34-1 Yöntem A standardına uygun olarak yapılmaktadır.
2-Sertlik Tayini PVC su tutucu bant numunesinde TS EN ISO 868 standardına uygun olarak yapılmaktadır.
3-Çekme Dayanımı ve Uzama Oranı PVC su tutucu bant numunesinde TS EN ISO 527-1,2 standardına uygun olarak yapılmaktadır.
4-Boyut Muaynesi PVC su tutucu bant numunesinin boyutlarının TS 3078- 2 standardına uygunluğunu belirlemek amacı ile laboratuvarımızda yapılmaktadır.
5-Kütlece Kalıntı Oranı PVC su tutucu bant numunesinin kütlece kalıntı oranının belirlenmesi amacı ile TS 3078-2 standardına uygun olarak laboratuvarımızda yapılmaktadır.